5.20.2012

ayern is going to school

mungkin n3 ni agak berbunyi tak puas hati.saya cuma meminimakan ketidak puashatian saya sebagai seorang ibu yang 1'st nak hantar anak pegi taska atau tadika.
kisah bermula begini.che na a.k.a kakak saya zarina,mengasuh ayern sejak ayern berusia 1tahun 4bulan.dari ayern tak pandai berjalan sampai ayern dah masuk umur 3tahun 3bulan.hujung tahun 2011 tiba2 che na buat keputusan nak pindah kelantan kerana mengikut suami dia.so kelam kabut la ibu dan ayah mencari nurseri atau tadika nak letak ayern.dah la ayern jenis payah nak berkawan.tangan dia mudah melepuk kanak2 yg tidak dikenali.yerla,ayern di asuh oleh kakak saya yang anak hanya seorang,dahle dia sulung,masa baby pun pengasuh tuh anak sorang juga.serba serbi focus hanya pada dia.kami fikir mmg sudah masanya juga nak hantar ayern g school demi memberi kemahiran sosial kepada dia.

permulaan lagi saya dah hantar ayern g playschool alim kids yang hari sabtu dan 3 jam tuh.ini teacher ina dan saya mmg berterima kasih pada kak ina ni.byk juga la dia belajar di alimkids even sempat 1 modul je.
 
misi mghntr ayern ke schhool sekali day care berlaku dlm keadaan saya yg makin sarat preggy aidi masa tu.opkos target hntar january 2012.putrajaya tadika2 dan nurseri cepat penuh pndaftarannya.saya pilih putrajaya  sebab snang bwk ayern terus masa g kerja.terpengaruh dgn marketing dan duta tadika ini semasa open day.kami terus mendaftarkan ayern disini.even fee mahal,pada saya dan suami rezeki yg kami cari skrang ini untuk anak2.siapa tidak mahu yg terbaik utk anak2 even kita kena ikat perut.biarla orang lain nak kata apa.kami tahu urusan rumahtangga kami.kami pun jenis tak suka kaypoh dan nak org lain tau sgt hal kami sampai dalam2 sedangkan kami tak amik tau hal org lain sampai gitu juga.hihi.ibu ambik cuti seminggu nak hantar ayern.takut dia melalak tahap melampau.1st day hantar dan sampai hari ke 3,mmg la melalak,semua kat situ melalak,dahle situ tempat yg baru buka.so totally semua budak baru dan staff depa pun baru.

gambar kat bawah masa 1st day ambik dia.upah car.kopak juga duit smgu tuh,asal balik nak upah..huhu

setelah 2 bulan berlalu,mcm2 perkara yg buat kami tidak puas hati berlaku disini mengenai ayern.kami bukanlah mengharapkan ayern jadi bijak cerdik dan di beri focus 100% oleh tenaga pengajar disitu.tapi pelbagai tuduhan dan komen kepada ayern yg dibuat tanpa usul periksa dan menyalahkan pihak kami je buat kami bengang.disini saya shortlistkan perkara-perkaranya.malas nak stori panjang2 kang emo pulok.hihi

1)depa kata ayern hyperactive,sedangkan aunty yg jaga dia tu tak kata gitu.aunty yg jaga dia berhenti after 2 mgu kerja sebab ada masalah management.
2)sorok air kotak dan susu uht bekalan utk ayern sebab alasan susu tuh manis dan buat ayern terkinja2.bila saya kata ayern lapar lepas saya ambik dari sana.saya kata dia taknak makan makanan kat school.dia jawap itu kami tak boleh buat apa.sapa sanggup tgk anak dia berlapar sampai dari 8 pagi sampai pukul 6?
3)the big aunty cakap ayern tak g swimming masa kelas swimming tapi saya pelik baju mandi ayern basah.kalau tanya ayern dia mmg payah nak cerita apa2 balik dari school.

itu antaranya la byk lagi sebenarnya.kesimpulanya ayern tak heppi kat school tuh kecuali masa 2 week 1st yakni masa aunty zidan yg dah berhenti tuh jaga dia.ayern lebih kata terpaksa school sebab che na da balik kelantan.dia macam reda dgn keadaan...

lepas berbincang dgn ayah,kami decided cuti dlm pantang ayern tak payah g school.saya amik cuti awal 2minggu sebab nak genapkan tempoh hantar ayern ke school lama.biarlah we all rugi.tapi demi minda anak dan masa perkembangan dia kami berkorban.

survey punya survey 
kami pilih  

KRISTA PUTRAJAYA
this school dah lama ditubuhkan dan cikgu2 dia tak berubah.kebanyakannya semua dah berusia dan mempunyai byk pengalaman.
hope ayern is better at here.
ayern start school disini 2may ngam2 hari pertama ibu habis pantang.

19 may 2012 dia ada sport day.will be on another n3...
KRISTA PUTRAJAYA
new uniform and new bag

p/s even baru 1 week school,ayern bangun pagi xcited nak g school sebab ada teacher anie.diff masa kat school lama.balik tuh dalam kereta dia akan sembang apa dia buat kat school serba sikit.saya rasa gembira :)

3 comments:

mariaariffbaby.com said...

yes..mmg susah sangat nak cari yang terbaik untuk anak..
masa kita pun..for the 1st month, agak ada kejutan skit..but alhamdulilah..can manage it

insyallah..mommy pun boleh! :D

mama4A's said...

alhamdulillah...
seronok bila anak happy kan..
alhamdulillah aisya pun dh seronk gi school..

Marsha~ said...

first school tu school apa babe??? qila dulu masa first month schooling mmg susah le... kadang2 dia nangis tanak gi, nenek pulak provoke lagi.. mmg susah.. tp skrg ni, tgh cuti pun merengek nak gi school... aduhaaiii

 
Copyright © ZuLfAqAr RaYyAn a.k.a AYERN. All rights reserved.
Blogger template created by Templates Block | Start My Salary
Designed by Santhosh